Hembygdsfest

När:
14 juli, 2019 kl. 13:00 – 16:00
2019-07-14T13:00:00+02:00
2019-07-14T16:00:00+02:00
Var:
Grundsunda hembygdsförening

Hembygdsfesten sker på hembygdsområdet, Grundsunda-Vallen.

Underhåller gör Real Stompers, en 7-mannaorkester som spelar gladjazz.

FESTTALARE: Husumsonen, Historikern och Krigsvetaren INGVAR SJÖBLOM, Stockholm.

Ingvar står med ett ben i historien och ett ben i det militära. Rötterna till Husum är starka även om han länge levt i förskingringen i Stockholm. Gamla vrak tillhör hans främsta intressen. Förutom att ha skrivit en jättetjock doktorsavhandling (om Sjöofficerare under 1500-talet) har han identifierat flera gamla krigsfartyg. Det är bland annat Gribshunden (1495), Mars (1564), Neptunus (1580-tal) Resande mannen (1660).

I höstas blev det stor uppmärksamhet i radio, TV och tidningar – när vraket Riddarholmsskeppet (1523), identifierades som biskopen Hans Brasks skepp. Biskopen som är känd för ”Brasklappen”.  Till vardags arbetar han som studierektor och lärare i krigsvetenskap på Försvarshögskolan i Stockholm. Där samordnar han kurser för den högre officersutbildningen för blivande majorer och överstelöjtnanter. För två år sedan var han samverkansofficer i Timbuktu, Mali. Inbördeskriget är FN:s blodigaste och under 2017 upplevde han och den svenska underrättelsebataljonen både granatbeskjutningar och eldöverfall. Sjöblom är också knuten till Norrbottenbrigadens stab i Boden/I 19.

På hembygdsfesten kommer Ingvar att berätta om dykning, marinarkeologi och spännande vrakexpeditioner. Han kommer även att berätta om uppväxten i Husum, tiden på torget/ Linaberget och som eldare på panna 7 i Fabriken. Visst är det så: – ”En gång Husumbo, alltid Husumbo – oavsett var man bor”, eller hur!

Fiskdamm finns för barnen och Grundsundamästerskapen i pilkastning!

BOA och SMEDJAN håller öppet.

Servering: Våfflor, fikabröd och varmkorv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.